Aplikasi Enzim Dalam Kehidupan Harian dan Dalam
Industri
1.
Dalam kehidupan harian,
enzim digunakan dalam keadaan berikut:
Enzim
|
Kegunaan
|
Amilase
|
- Untuk menghilangkan kanji
dalam buah-buahan dan koko semasa pemprosesan jus buah-buahan dan
coklat.
- Ditambah dalam proses
pencairan kanji sebelum penambahan malt dalam industri alkohol.
|
Lipase
|
- Menguraikan lemak dalam
makanan seperti daging.
- Bertindak balas terhadap
lemak susu dalam penyediaan keju.
|
Protease
|
- Penyediaan pelembut daging
bagi melembutkan daging yang liat supaya mudah dikunyah.
- Membantu menanggalkan kulit
ikan dalam industri pengetinan ikan.
|
Selulase
|
- Melembutkan sayur-sayuran
dengan mencernakan sebahagian selulosa sayur itu.
- Mengeluarkan kulit daripada
bijirin seperti gandum.
- Mengasingkan agar-agar
daripada rumpai laut dengan menguraikan dinding sel daun rumpai dan
membebaskan agar-agar yang terkandung dalamnya.
|
Zimase
|
- Terdapat dalam yis dan
digunakan dengan meluas dalam penyediaan minuman beralkohol seperti bir
dan wain.
|
No comments:
Post a Comment